احتمالاً همه ما تجربه اش را داشتهایم؛ در رختخواب گرم و نرم مان دراز میکشیم و کم کم دارد چشممان گرم میشود که یکباره بدنمان تکان میخورد و از خواب میپریم.
پرش بدن در خواب میتواند تکانهایی جزئی یا حتی شدید باشد در حدی که از جا بلندمان کند. گرچه معمولاً بعد از آن طولی نمیکشد که دوباره خوابمان میبرد، اما این سؤال در ذهنمان باقی میماند که این اتفاق چطور رخ داده بود. در ادامه این مطلب از مجله دلتا میخواهیم ببینیم چرا درست قبل از به خواب رفتن یکباره در رختخواب از جایمان میپریم.
برای فهمیدن علت پرش بدن در خواب باید ابتدا با عملکرد مغز آشنا شویم. دو سیستم اصلی در بدن ما وجود دارد که زندگی روزانه ما تحت کنترل آنها است. اولی سیستم فعالکننده مشبک نام دارد و همان بخشی است که فرآیندهای فیزیولوژیکی اساسی بدن، مثل تنفس را کنترل میکند.
وقتی این سیستم فعال باشد، ما هوشیار و فعال و در واقع بیدار هستیم. نقطه مقابل این سیستم، هستە قدامی-جانبی پره اپتیک است که باعث خواب آلودگی میشود. این بخش از مغز همان مواد شیمیایی را تولید میکند که باعث غیر فعال شدن توانایی حرکت عضلات و فلج شدن بدن در خواب میشود. وقتی به خواب میروید، مغز از هوشیاری به خواب آلودگی تغییر حالت میدهد. این تغییر حالت اما یکباره رخ نمیدهد و مثل عملکرد یک کلید روشن و خاموش نیست، بلکه بیشتر یک مکانیزم کشویی دارد. یعنی از نقطهای شروع میشود، مسیری را طی میکند و به نقطه نهایی میرسد.
این تغییر حالت همیشه راحت و بدون مشکل رخ نمیدهد. وقتی اشکالی به وجود میآید، مغز برای تنظیم دنیای واقعی و دنیای خواب دچار مشکل میشود. به همین خاطر مثلاً اگر در خواب ببینید که در حال شوت زدن به یک توپ هستید، ممکن است یکباره واقعاً به کسی که کنارتان خوابیده لگد بزنید. پرش بدن در خواب همیشه باعث بیدار شدنتان نمیشود، اما اگر حرکت بدن به قدر کافی شدید باشد، بیدار خواهید شد.
بیشتر بخوانید: برای مطالعه بیشتر مطلب «سه راهکار برای کاهش سن مغزی تا ده سال» را بخوانید.
همچنین بخوانید:
سروتونین در مغز موجب افزایش صبر میشود
تولید چشم آزمایشگاهی حساس به نور
تصاویر باکتری هایی که در بدن زندگی میکنند
احتمال درمان آلزایمر با کشف یک جهش ژنتیکی
با مجله دانستنی دلتا همراه باشید